Alles over een uitvaart in Enschede

Taken uitvaartondernemer

Elke uitvaartondernemer heeft zijn of haar eigen manier van werken. In grote lijnen komen de werkzaamheden van uitvaartverzorgers uiteraard wel met elkaar overeen. Maar er zijn wel verschillen in het aantal taken die uitvaartondernemers op zich nemen. Als er sprake is van bijvoorbeeld een budgetuitvaart dan zal de uitvaartondernemer minder taken hebben dan zijn collega die een uitgebreide uitvaart regelt.

Zoek je een goede uitvaartondernemer? Bel ons dan geheel vrijblijvend voor informatie over onze dienstverlening: nummer 088 – 848 82 27 (24/7). Wij van Topuitvaarten staan dag en nacht voor je klaar.

Doorgaans begint een uitvaartondernemer met een eerste regelgesprek. Tijdens dit gesprek zal de uitvaartondernemer zichzelf voorstellen en zal er gekeken worden naar de eerste zaken die geregeld moeten worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verzorging van de overleden, de keuze van de kist en de plaats waar de overledene wordt opgebaard.

Na het gesprek zal de uitvaartverzorger zorgdragen voor de laatste verzorging van de overledene. Het kan zijn dat de uitvaartverzorger dit alleen doet, maar het komt ook regelmatig voor dat nabestaanden hierbij helpen of dat ze het helemaal zelf doen. De uitvaartondernemer zal ook zorgen dat de overledene wordt opgebaard. Dat kan thuis, maar desgewenst ook in een uitvaartcentrum.

Een goede uitvaartondernemer is iemand die vooral heel goed kan luisteren en die zichzelf niet centraal stelt. Hij of zijn voelt aan wat de familie wil en draagt suggesties aan die de nabestaanden helpen om er een persoonlijk afscheid van te maken.

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moet er heel veel worden geregeld. Denk daarbij aan het maken van afspraken met het crematorium of de begraafplaats. De condoleance moet worden voorbereid, er moeten rouwkaarten worden gemaakt en verstuurd, er moet aangifte van overlijden worden gedaan. De hele uitvaartplechtigheid moet tot in de puntjes worden georganiseerd. De uitvaartondernemer houdt de regie en kan als geen ander overzien dat aan alles wordt gedacht. De familie wordt waar mogelijk ontzorgd zodat men zich vooral kan bezig houden met het afscheid van hun dierbare.

Geen opleiding of diploma

Een uitvaartondernemer hoeft niet per se te beschikken over een speciaal diploma. In principe mag iedereen beginnen als uitvaartondernemer. Dat maakt dat er grote verschillen kunnen zitten in de kwaliteit en de tarieven van uitvaartondernemers. Het is daarom heel belangrijk om altijd eerst goed te bekijken welke uitvaartondernemer het beste bij de familie past. Het komt helaas nog vaak voor dat nabestaanden het afscheid moeten regelen met een uitvaartondernemer waar ze zich eigenlijk helemaal niet bij op hun gemak voelen. Kijk voor tips die helpen om een goede uitvaartondernemer te kiezen in het hoofdstuk Uitvaartondernemer kiezen.