Alles over een uitvaart in Enschede

Doorleven na verlies dierbare

Voor veel directe nabestaanden begint het echte rouwproces pas na de dag van de uitvaart. In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart is het vaak heel druk. Er komen veel mensen over de vloer en er moet heel veel worden geregeld voor de uitvaart en de condoleance. Maar als de uitvaart voorbij is dan gaat het gewone leven voor de meeste mensen weer verder, terwijl het echte gemis voor de directe nabestaanden dan pas begint.

Het zijn vaak juist de meest alledaagse dingen die heel pijnlijk kunnen zijn. Stel dat iemand zijn partner is verloren waar hij alles mee deelde dan kan het heel moeilijk zijn om opeens alles alleen te moeten doen. Niet meer ’s morgens samen ontbijten, wandelen, fietsten, lunchen, boodschappen doen, televisie kijken, gezellig kletsen etc. Meestal pakt een directe nabestaande het leven na verloop van tijd weer op. Er wordt ook wel eens gesproken van het feit dat het overlijden van de één, het begin is van een nieuw leven voor de achterblijver. Maar lang niet iedereen lukt het om het verlies van een dierbare een plekje te geven.

Als mensen merken dat ze er zelf helemaal niet meer uitkomen dan is het verstandig om hulp te zoeken. Die hulp kan soms komen van familie of vrienden. Praten over het verdriet en het gemis kan mensen helpen, maar dat is niet altijd voldoende en sommige mensen hebben ook geen mensen in hun omgeving waar ze zulke gesprekken mee willen/kunnen voeren. In dat geval kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen van andere instanties. Er zijn verschillende mensen/organisaties in Enschede die mensen in rouw kunnen helpen.

De huisarts

De meeste mensen hebben in de loop van de jaren een goede band opgebouwd met hun huisarts. Het kan daarom heel vertrouwd voelen om als eerste met de huisarts te praten over het gemis. De huisarts weet precies hoe iemand in rouw geholpen kan worden. Daarnaast weet de huisarts uit ervaring ook welke hulp het beste past bij de patiënt.

Humanitas Twente

De afdeling Twente van Humanitas is er ook voor inwoners van Enschede. Nabestaanden die door het overlijden van bijvoorbeeld hun partner in een sociaal isolement zijn geraakt of dreigen te raken kunnen Humanitas vragen om hulp. Een vrijwilliger van Humanitas (maatje) kan helpen om een nieuw sociaal netwerk op te bouwen. Het maatje komt maximaal een jaar lang wekelijks langs om te praten, boodschappen doen of gewoon om leuke dingen te doen.

Neem voor meer informatie contact op met Humanitas: tandem.twente@humanitas.nl of kijk op de website van Humanitas afdeling Twente.

Stichting Leendert Vriel

Mensen die een dierbare hebben verloren kunnen deelnemen aan een gespreksgroep of individuele hulp van de Stichting Leendert Vriel Enschede. Als iemand zich heeft aangemeld dan volgt er een kennismakingsgesprek met een coördinator van de stichting. De hulp die de stichting geeft is gratis. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met de stichting.

Stichting Leendert Vriel Enschede
Beethovenlaan 3, appartement 366
7522 HG Enschede
Telefoon: 06-53248988
Mail: enschede@leendertvriel.nl
Website: www.leendertvriel.nl

Online hulp bij rouw

Online chatten is de meest anonieme manier om te praten over het verlies van een dierbare. Humanitas en uitvaartorganisatie Yarden hebben samen het initiatief genomen voor een speciale website waar mensen anoniem en vertrouwelijk kunnen chatten met een deskundige vrijwilliger. De vrijwilligers zitten dagelijks tussen 16.00 en 22.00 uur klaar om mensen te helpen.

Ga naar Pratenoververlies.nl voor meer informatie of een chatgesprek.

Uitgebreide informatie over rouw

De meest uitgebreide informatie over rouw in woord en beeld is te vinden op Uitvaart.nl. Daar is in het hoofdstuk rouw uitgebreide informatie te vinden. Er is heel veel geschreven informatie te vinden maar er staan ook veel films waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over onderwerpen die te maken hebben met rouw. De informatie is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken en is geschikt voor zowel mensen die in rouw zijn als voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk