Alles over een uitvaart in Enschede

Geen geld uitvaart

Een uitvaart is doorgaans een behoorlijk kostbare aangelegenheid. De meeste uitvaarten kosten al snel enkele duizenden euro’s. Als er genoeg geld is gespaard of als iemand een uitvaartverzekering heeft dan kan men de uitvaart gewoon betalen. Maar helaas komt het ook voor dat mensen een uitvaart moeten regelen van een dierbare die niets van waarde heeft nagelaten en die ook geen uitvaartverzekering heeft. Als de nabestaanden dan zelf ook geen geld hebben om de uitvaart van te betalen moet er toch gezocht worden naar een oplossing.

Als er wel wat geld is, maar niet heel veel dan kan je proberen om de kosten van de uitvaart zo laag mogelijk te houden. Dat kan door te kiezen voor een eenvoudige uitvaart. Die kan door Topuitvaarten al worden verzorgd voor 1.795 euro. Bel voor informatie of om een uitvaart te regelen met nummer: 088 – 848 82 27 24/7.

In het hoofdstuk Kosten uitvaart Enschede is meer informatie te vinden die kan helpen om inzicht te krijgen in de opbouw van de kosten van een uitvaart. Zo wordt snel inzichtelijk waar mogelijk op bespaard kan worden. In de infotheek van Uitvaart.nl is in het hoofdstuk Een uitvaart zonder uitvaartondernemer informatie te vinden over wat families zelf allemaal kunnen doen. Bedenk wel dat er heel wat geregeld moet worden in een hele korte tijd om op een goede manier afscheid te kunnen nemen.

Uitvaart op kosten gemeente Enschede

Als er helemaal niemand is die de uitvaart kan of wil regelen dan moet de gemeente Enschede zorgdragen voor de uitvaart van een overleden Enschedeër. Dat is zo vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging.

De gemeente Enschede zal als eerste proberen om uit te zoeken of de overledene niet toch iets van waarde heeft nagelaten. Als dat niet het geval is zal de gemeente de kosten dragen. Het is overigens wel mogelijk dat de gemeente deze kosten later alsnog zal verhalen op de directe nabestaanden. Als de gemeente de uitvaart regelt zal deze doorgaans vrij sober zijn. Geen dure kist of luxe hapjes bij de condoleance, maar eenvoud. De gemeente zal er overigens wel voor zorgen dat het een piëteitsvol afscheid wordt. De gemeente laat de uitvaart verzorgen door een uitvaartondernemer. Gemiddeld wordt er 1600 euro* betaald aan de uitvaartondernemer voor de uitvaart van een overledene die geen geld na heeft gelaten voor de uitvaart. Als de overledene bij leven duidelijk heeft gemaakt of hij/zij begraven of gecremeerd wilde worden dan zal de gemeente deze wens volgen. Als er geen wens is dan mag de gemeente zelf een keuze maken.

(*Bron: onderzoek Christelijke Hogeschool Ede 2013. Nalezen kan op de website van de VNG. )

Bijzondere bijstand

Voor mensen met een laag inkomen (en met weinig eigen vermogen) kan de bijzondere bijstand soms uitkomst bieden. De gemeente Enschede kan bijzondere bijstand verlenen in situaties waarbij mensen met weinig geld plotseling en buiten hun eigen schuld voor een grote uitgave komen te staan.

Op de website van de gemeente Enschede is uitgebreide informatie te vinden over de bijzondere bijstand. Er is daar ook informatie te vinden over de voorwaarden. Mensen die een uitvaart moeten regelen maar geen middelen hebben om de uitvaart te betalen kunnen het beste contact opnemen met de gemeente Enschede. Dat kan op telefoonnummer: 053 - 481 78 00.
Het is ook mogelijk om langs te gaan bij de gemeente Enschede. Dat kan op de volgende locaties en tijdstippen:

U kunt ook terecht bij het inloopspreekuur van de Formulierenbrigade op:

  • Wijkservicecentrum Oost, dinsdag en woensdag van 09.00 tot 12.00 uur
  • Wijkservicecentrum Noord, maandag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur
  • Wijkservicecentrum West, maandag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur
  • Werkplein Enschede, maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur