Alles over een uitvaart in Enschede

Locaties uitvaartplechtigheid

De uitvaartplechtigheid is het moment waarop men definitief afscheid neemt van een overleden dierbare. In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart hebben de nabestaanden de uitvaart voorbereid met hulp van de uitvaartondernemer. Iedereen kan helemaal zelf bepalen hoe de plechtigheid wordt ingevuld. Meestal zijn er een paar sprekers en wordt er muziek afgespeeld. De meeste uitvaarten worden gehouden in de aula van een uitvaartcentrum, begraafplaats of crematorium of in de kerk.

Wil je hulp van een uitvaartondernemer? Bel dan geheel vrijblijvend met nummer 088 – 848 82 27 (24/7)

De traditionele uitvaartlocaties zijn doorgaans voorzien van alle faciliteiten die nodig zijn om op een goede manier afscheid te nemen. De aula’s beschikken over moderne audiovisuele faciliteiten zodat er bijvoorbeeld ook video’s en foto’s geprojecteerd kunnen worden. Soms is er ook een automatisch videosysteem dat de uitvaartplechtigheid kan opnemen.

In Enschede zijn verschillende aula’s waar regelmatig uitvaarten worden gehouden. Families kunnen er voor kiezen om van te voren eerst een paar locaties te bekijken om zo te bepalen welke locatie het beste bij hen past.

Uitvaart in de kroeg

Het komt regelmatig voor dat families er voor kiezen om de uitvaart niet te houden in een traditionele uitvaartlocatie. Soms vinden mensen het juist prettig om de plechtigheid te houden in een hele andere locatie. Dat kan bijvoorbeeld een kroeg zijn in het centrum van Enschede waar de overledene graag kwam. Stel dat iemand is getrouwd in Parklocatie De Jaargetijden in het centrum van Enschede. Dan zou het misschien ook een hele geschikte locatie kunnen zijn om er de uitvaartplechtigheid te houden.

De meeste horecagelegenheden werken graag mee aan een uitvaartplechtigheid. Zeker als de familie op diezelfde locatie ook de condoleance houdt. Als een familie een locatie op het oog heeft kan men altijd even contact opnemen met de betreffende locatie om te vragen of de locatie ook gebruikt mag worden voor een uitvaart. Het is ook mogelijk om de uitvaartondernemer te laten uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. De uitvaartondernemer kent uit ervaring al diverse geschikte locaties in Enschede.

Uitvaart in eigen achtertuin

Als er thuis voldoende ruimte is kan men ook overwegen om de uitvaart thuis te houden. Dat kan bijvoorbeeld in de woonkamer of achtertuin. Het is wel belangrijk om van te voren goed in te schatten of er thuis voldoende ruimte is om alle belangstellenden goed te kunnen ontvangen.

Bij een thuisuitvaart is het belangrijk om zaken goed voor te bereiden. Denk daarbij aan het regelen van voldoende zitplaatsen, garderobe, catering, toiletvoorzieningen en eventueel een tent in de tuin om zeker te zijn dat men droog zal blijven. Denk ook aan geluidsvoorzieningen zodat iedereen alles goed kan volgen. Uitvaartondernemers kunnen families heel goed helpen bij het organiseren van een thuisuitvaart. Ze weten precies wat er allemaal geregeld moet worden en kunnen goed inschatten welke voorzieningen ingehuurd moeten worden. De uitvaartondernemer zorgt ervoor dat de familie in de dagen tussen het overlijden en de plechtigheid alle tijd heeft om afscheid te nemen.
Mensen die kiezen voor een thuisuitvaart kunnen ook overwegen om hun eigen huis te gebruiken als locatie voor de condoleance.