Alles over een uitvaart in Enschede

Regel je eigen uitvaart

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen hun eigen uitvaart bij leven willen regelen. Het kan zijn dat iemand weet dat hij of zij ongeneeslijk ziek is en dat het regelen van de eigen uitvaart een onderdeel is van het afscheidsproces. Maar het kan ook zijn dat mensen die wel gezond zijn er toch voor kiezen om hun eigen uitvaart vast te leggen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen hun eigen uitvaart bij leven willen regelen. Het kan zijn dat iemand weet dat hij of zij ongeneeslijk ziek is en dat het regelen van de eigen uitvaart een onderdeel is van het afscheidsproces. Maar het kan ook zijn dat mensen die wel gezond zijn er toch voor kiezen om hun eigen uitvaart vast te leggen.

Begraven of cremeren

Een van de eerste keuzes die na een overlijden gemaakt moeten worden is de keuze of iemand wordt begraven of gecremeerd. Sommige mensen hebben een uitgesproken voorkeur voor begraven of cremeren, anderen vinden het moeilijk om een keuze te maken. In dat laatste geval kan het helpen om eerst verder te lezen in de hoofdstukken Begraafplaatsen in Enschede of in het hoofdstuk Crematorium Enschede. In die hoofdstukken is informatie te vinden over de mogelijkheden die er zijn in Enschede. Soms speelt de plek waar dierbaren iemand kunnen gedenken ook een rol bij het maken van de keuze tussen begraven of cremeren. In het hoofdstuk Grafmonumenten is informatie te vinden over de mogelijkheden die er zijn voor het plaatsen van monumenten op de begraafplaatsen in Enschede. Ook de grafrusttermijn kan daarbij een rol spelen. Als iemand wordt gecremeerd dan mag de familie een maand na de crematie de as ophalen bij het crematorium In het hoofdstuk Wat te doen met de as staan diverse asbestemmingen beschreven.

In de infotheek van uitvaartenschede.nl staat een overzicht met alle hoofdstukken met informatie over het thema uitvaart in Enschede.

Opbaren, plechtigheid en condoleance

Bij het regelen van een uitvaart zal ook gekozen moeten worden waar de overledene wordt opgebaard. Wil iemand het liefst thuis worden opgebaard na overlijden of in een uitvaartcentrum in Enschede. Als iemand thuis wordt opgebaard kan er eventueel ook voor worden gekozen om de opbaring te houden in het eigen bed. Ook kan er bij leven al worden nagedacht over de invulling van de plechtigheid. Denk daarbij aan de keuze van de sprekers, de muziek en natuurlijk ook de locatie waar de uitvaartplechtigheid wordt gehouden.

De meeste uitvaarten in Enschede worden gehouden in de aula van een begraafplaats, crematorium of uitvaartcentrum of in de kerk. Maar steeds vaker kiezen mensen er voor om de uitvaarplechtigheid te houden in een locatie die eigenlijk helemaal niets te maken heeft met de uitvaartbranche. De uitvaart kan bijvoorbeeld worden gehouden in een café, zalencentrum, sportkantine of thuis. Het is dus mogelijk om de uitvaart te houden op een plek die een bijzondere betekenis heeft voor iemand. Denk bijvoorbeeld aan de locatie waar iemand getrouwd is. Kijk voor meer inspiratie van geschikte locaties in het hoofdstuk Locaties uitvaartplechtigheid in Enschede. Na de meeste uitvaarten wordt een condoleance gehouden, kijk voor de mogelijkheden in het hoofdstuk Locaties voor de condoleance in Enschede.

Hoe leg je je eigen uitvaart vast

Uitvaartwensen kunnen op verschillende manieren worden vastgelegd. De meest eenvoudige manier is door je wensen te bespreken met je dierbaren. Op die manier weet je dat je naasten op de hoogte zijn van je wensen en mag je er op vertrouwen dat ze die zullen volgen. Het is ook mogelijk om je wensen op te schrijven. Dat kan gewoon op een papier waarin alle wensen staan beschreven. Het is wel belangrijk om je naasten te vertellen dat er een uitvaartwensenlijst is en waar men die kan vinden. Op die manier weet je zeker dat men direct na overlijden zal kijken in de wensenlijst. Meestal wordt een wensenlijst neergelegd op een plek waar ook de andere belangrijke papieren liggen.

Het is ook mogelijk om zaken officieel vast te laten leggen. U kunt daarvoor gebruik maken van een testament, een codicil of een zorgverklaring. Op Uitvaart.nl vindt u in het hoofdstuk ‘Wensen vastleggen’ uitgebreide informatie over dit onderwerp. U vindt daar ook meer informatie over erfrecht en andere administratieve zaken rond een overlijden.

Wat kost de uitvaart

Wat een uitvaart gaat kosten hangt voor een groot deel af van de keuzes die gemaakt worden. Denk daarbij aan de keuze tussen bijvoorbeeld een dure of minder dure kist, de invulling van de condoleance (dat kan sober, maar ook heel uitbundig met veel eten en drinken). Om inzicht te krijgen in de kosten van je eigen uitvaart kan je gebruik maken van de online uitvaart kostencalculator van Uitvaart.nl. Hier kunt u precies uitrekenen wat de uit uitvaart gaat kosten. Daardoor kunt u precies zien of de uitvaart van uw wensen bij uw budget past.

Iemand kan er ook voor kiezen om al bij leven in contact te komen met de uitvaartondernemer die de uitvaart zal regelen. Het is heel eenvoudig om diverse uitvaartondernemers die werken in Enschede met elkaar te vergelijken op Uitvaartmarkt.nl. Aan de hand van een wensenlijst ontvangt de aanvrager diverse offertes van uitvaartondernemers. Op Uitvaartmarkt.nl kan je niet alleen vergelijken op prijs (wat doorgaans vele honderden euro´s kan helpen besparen), maar ook op kwaliteit en persoonlijkheid. Zo zijn er bijvoorbeeld uitvaartondernemers die een film meesturen waarin ze zichzelf presenteren. Zo weet de aanvrager precies met wie hij te maken heeft en voorkomt de aanvrager dat er een uitvaartondernemer langs komt die eigenlijk helemaal niet bij de familie past. Het gebruik van Uitvaartmarkt.nl is geheel gratis voor zowel de aanvrager als de uitvaartondernemers.

Het is ook mogelijk om kosteloos uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken op www.uitvaartoffertes.nl.

Wanneer u weet hoeveel uw uitvaart gaat kosten kunt u bekijken of u genoeg spaargeld nalaat om de uitvaart te bekostigen. Het is ook mogelijk om u te verzekeren voor de uitvaart. Op Uitvaartverzekering.com vindt u meer informatie over een uitvaartverzekering. Op de site is ook informatie te vinden over de voorwaarden voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Als iemand ongeneeslijk ziek kan het zijn dat de verzekeraar niet zomaar overgaat tot het afsluiten van een uitvaartverzekering.