Alles over een uitvaart in Enschede

As bewaren

Er zijn tientallen kunstenaar die objecten maken waarin de as van een overledene bewaard kan worden. De opties zijn legio en de tarieven voor asbestemmingen lopen uiteen van een paar tientjes tot duizenden euro’s. Het is daarom verstandig om altijd vooraf vast te stellen welk budget er is voor de asbestemming op die manier kan er gericht worden gezocht naar het een asbestemming die past bij de overledene en de nabestaanden.

Urnen


Urnen zijn de meest gekozen asbestemming in Nederland. Ze worden geleverd in tientallen maten, vormen, kleuren en worden gemaakt van diverse soorten materialen. Bij het kiezen van een urn moet rekening worden gehouden bij de plek waar de urn bewaard wordt. Kiest men er voor om de urn te plaatsen in een urnenmuur op bijvoorbeeld de Oosterbegraafplaats dan moet men kiezen voor een urn die weersbestendig is. Houdt er ook rekening mee dat de urn een aantal jaren mee moet kunnen gaan. Als de urn thuis wordt bewaard is het ook verstandig om te bedenken of deze wordt geplaatst op een plek waar die mogelijkerwijs een keer omgestoten zal worden. Als dat het geval is kan het verstandig zijn om te kiezen voor een onbreekbare urn.

Sinds enkele jaren worden er ook urnen aangeboden die geleverd kunnen worden met een aantal identieke mini exemplaren. Op die manier kan in elke mini urn een beetje as worden gestopt terwijl het grootste deel in de grote urn gaat. Zo kunnen meerdere nabestaanden een beetje as van de overledene bewaren en hebben meer mensen een speciaal herdenkingsplekje voor zichzelf.

Op www.urnenwinkel.nl is een uitgebreide collectie urnen te zien. Ze zijn ingedeeld in diverse categorieën en geven een goed beeld van de mogelijkheden die er zijn op het gebied van urnen.

Assieraad

Een assieraad is een heel mooi en persoonlijk item om een beetje as van een overledene bij je te dragen. Bijna elk ‘gewoon’ sieraad kan ook worden geleverd als assieraad. In een assieraad zit een kleine holle ruimte waar een beetje as in kan. Bij een goed assieraad kan deze ruimte worden afgesloten met een klein schroefje, op die manier is het mogelijk om de as later nog eens over te plaatsen in een ander assieraad. Bij assieraden kunt u denken aan een horloge, armband, ketting, oorbel etc. Het voordeel van een assieraad is dat voor anderen niet zichtbaar is dat het een speciaal assieraad is. Daardoor kan de drager zelf bepalen of hij/zij aan anderen wil laten weten dat er as zit in het sieraad.

Kijk voor voorbeelden van assieraden op www.urnenwinkel.nl.

As kunstwerken

Kunstenaars hebben zich in de laatste jaren ook nadrukkelijk gericht op de uitvaartbranche. Er zijn tientallen (zo mogelijk honderden) kunstenaars die asbestemmingen aanbieden. Het gaat doorgaans om askunstwerken die speciaal in opdracht van de familie worden gemaakt. Als nabestaanden kiezen voor een askunstwerk dan is het belangrijk om altijd te vragen naar eerder werk. Op die manier kan men zien of de betreffende kunstenaar ook goede kwaliteit levert. Daarnaast zijn ook afspraken over de tarieven erg belangrijk. Zo kunnen beiden partijen voorkomen dat men achteraf tegen vervelende verrassingen aanloopt.

As bewaren op een begraafplaats of bij crematorium

Op de gemeentelijke begraafplaatsen (Oosterbegraafplaats, Westerbegraafplaats, R.K. begraafplaats en de Espoort) zijn diverse mogelijkheden om de as van overledene te bewaren. Dat telt ook voor de meeste andere (bijzondere) begraafplaatsen in Enschede.

De as kan bijvoorbeeld worden bewaard in een urnenmuur of in een speciaal urnengraf. Net als bij gewone graven worden er afspraken gemaakt over het aantal jaren dat de urn er bewaard zal worden. Na verloop van deze tijd kan men er voor kiezen om de ruimte langer te huren.

Voor het bewaren van as op een begraafplaats of bij Crematoria Twente wordt een bedrag in rekening gebracht. De hoogte van dit bedrag hangt af van het soort asbestemming en het aantal jaren dat de urn er zal blijven staan. Neem contact op met de begraafplaats van keuze of Crematoria Twente om te vragen naar de mogelijkheden. Het crematorium heeft een speciale afdeling voor asbestemming. Voor vragen is deze afdeling op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur op nummer: 053- 475 60 50. De contactgegevens van de begraafplaatsen zijn te vinden in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Enschede.