Alles over een uitvaart in Enschede

As verstrooien

Het is mogelijk om de as van een overledene te verstrooien. Er zijn diverse plekken waar men de as kan verstrooien. Het is wel belangrijk om er heel zeker van te zijn dat het verstrooien de beste optie is. Eenmaal verstrooid is de as voor altijd weg.

Regels verstrooien as in Enschede


Als mensen as willen verstrooien dan kan dat op heel veel plekken. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de regels die hiervoor gelden. Deze zijn doorgaans vastgelegd in de APV van een gemeente. De belangrijkste hoofdregel waar rekening mee gehouden moet worden is het feit dat er van te voren toestemming gevraagd moet worden aan de eigenaar van de grond.

Als iemand de as dus wil verstrooien in de eigen achtertuin dan kan dat zonder toestemming te vragen. Maar wil iemand de as verstrooien in de tuin van de buurman dan moet er eerst om toestemming worden gevraagd aan de buurman. Wanneer mensen de as willen verstrooien in de gemeente Enschede dan is de kans groot dat de gemeente de eigenaar is van de grond. Als men een locatie op het oog heeft dan is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de gemeente Enschede om te vragen of het op die locatie is toegestaan om de as te verstrooien. Men kan daarvoor bellen met de gemeente op telefoonnummer: 14 053.

Verstrooien op begraafplaats of bij Crematoria Twente

Crematoria Twente heeft een speciaal strooiveld voor de as. Nabestaanden kunnen er voor kiezen om aanwezig te zijn bij het verstrooien van de as, maar het is ook mogelijk om dit te laten doen door een medewerker van het crematorium. In dat laatste geval krijgt de familie van te voren bericht over de datum en het tijdstip waarop de as wordt verstrooid. Het is ook mogelijk om een gedachtenisplaatje met de naam van de overledene te laten bevestigen aan een speciale zuil.

Op de gemeentelijke begraafplaatsen in Enschede (Oosterbegraafplaats, Westerbegraafplaats, R.K. begraafplaats en de Espoort) is het mogelijk om as te verstrooien. Datzelfde telt voor de meeste bijzondere begraafplaatsen in Enschede. Net als bij het crematorium, moeten de nabestaanden een bedrag betalen om de as te mogen verstrooien op de begraafplaats. Voor mogelijkheden en vragen over tarieven kan men contact opnemen met de begraafplaats van keuze. De contactgegevens zijn te vinden in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Enschede.

As verstrooien op zee

Er zijn verschillende rederijen die het mogelijk maken om de as van een overledene te verstrooien op zee. Er worden diverse pakketten aangeboden voor het verstrooien op zee. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de as te laten verstrooien zonder de aanwezigheid van de nabestaanden (dit is doorgaans de goedkoopste optie). Maar het is ook mogelijk om aanwezig te zijn bij het verstrooien. Soms wordt de boot zelfs voor meerdere uren gehuurd en wordt er rond de verstrooiing een speciaal samenzijn gehouden in de boot.

Het is ook mogelijk om de as van een overleden in zee te laten verstrooien vanuit een vliegtuig. Dit kan een hele mooie optie zijn als de overledene bijvoorbeeld heel erg veel hield van vliegen. Er kan worden gekozen om de as te laten verstrooien uit het vliegtuig, maar het is ook mogelijk om zelf mee te vliegen tijdens de verstrooiing.